Home » Architecture, House » Casa da Musica Porto Architecture Design
63 degrees rzlbd House Hueber House, overlapping rectangular by 1100 Architects

Casa da Musica Porto Architecture Design

The project of Rem Koolhaas for the construction of the Casa da Musica in Porto was born as a rehabilitation [literally expanding the scale] of a proposal for OMA in Rotterdam Y2K housing project in 1998 and not finally constructed. Casa da Música in Porto was the symbol of “Porto Capital of Culture 2001″ in the year when Porto was European Capital declared together with Rotterdam. The work was built in 5 years with a budget of 50 million euros. In June 2007 the project located in the Boavista roundabout received the European Award of the Royal Institute of British Architects (RIBA).

As we highlight its main premises complex structural walls in all orientations, which generate different spaces that are resolved in many ways around the primary and fundamental part of the audience, which is designed to accommodate 1,300 spectators. The auditorium is considered one of the best in the world, to improve its acoustics have been omitted from the pit before the stage and has made a specific study of geometries and materials for use in its construction.

Casa da Música is located on the Avenida Boavista, which refers to the historical center. The project is related to denial of their surroundings as a “meteorite”, adopting the concept of rock or sand grain early in the city of Oporto enlarged scale. The proposal is installed on a platform as a place that emphasizes the geometry of the container, allowing external perspectives and highlighting the change in pavement adjacent roads.

The inner workings is perimeter spaces with different uses that generate a route around the auditorium, the whimsical exterior geometry affects the internal adaptation comunicació spaces and specific areas identified in the program. The choice of materials reprints of antithesis in character to the environment in most, but reinterpretations are made through the use of traditional ceramic elements located in specific areas of the project.

The comprehensive program encompasses: 22,000 m2 of building with the main auditorium for 1,300 spectators and another for 350, 8 practice rooms for musicians with recording systems, music shop, cafeteria, computer room, restaurant and terrace. The parking is located underneath the plaza surrounding the building and houses 600 seats in 27,000 m2.

Via: stgo.es